Rīgā būs Franča Trasuna un Jezupa Rancāna iela

Tasun RancansMaija beigās Rīgas domes sēdē tika pieņemts lēmums par divu galvaspilsētas ielu nodēvēšanu sabiedrisko darbinieku un valstsvīru, latgaliešu Franča Trasuna un Jezupa Rancāna vārdā. Līdz ar to līdzšinējais Nīcgales ielas posms no Vietalvas un Sesku ielas krustojuma līdz Piedrujas ielai tiks pārdēvēts par F. Trasuna ielu. Savukārt J. Rancāna vārdā tiks nosauka iela, kas izriet no Maskavas ielas un iet gar Ķengaraga dīķi un kurai līdz šim nosaukuma nebija.

Tādā veidā tiks godināti abu valstsvīru nopelni Latvijas valsts veidošanā. Rīgas Austrumu izpilddirekcija izvietos jaunās ielas nosaukuma zīmes trīs mēnešu laikā no lēmuma spēkā stāšanās dienas. Savukārt Rīgas pilsētas būvvaldei divu mēnešu laikā no lēmuma spēkā stāšanās dienas ir jāveic adrešu maiņu.

F. Trasuns bija latgaliešu un latviešu kultūras un garīgais darbinieks, valstsvīrs un literāts, kurš visu mūžu nodarbojies ar latgaliešu valodas un kultūras aizstāvību. 1917. gadā Trasuns piedalījās Pirmā Latgales kongresa organizēšanā, kur atbalstīja Latgales pievienošanos citiem Latvijas kultūrvēsturiskajiem novadiem. J. Rancāns bija bīskaps un viens no 1944. gada 17. marta Latvijas Centrālās padomes memoranda parakstītājiem, kurā nozīmīgi Latvijas politiskie un kultūras darbinieki deklarēja nepieciešamību nekavējoties atjaunot Latvijas Republikas faktisko suverenitāti un izveidot Latvijas valdību. J. Rancāns bija arī Latvijas Centrālās padomes priekšsēdis un Latvijas Valsts prezidenta vietas izpildītājs trimdā.

LRKB IC; Foto: lakuga.lv

 

Pārpublicēts no www.katolis.lv