Sākas lūgšanu nedēļa par kristiešu vienotību

crist     Šodien, 18. janvārī, sākas ikgadējā Lūgšanu nedēļa par kristiešu vienotību, kura noslēgsies 25. janvārī, apsutuļa Pāvila atgriešanās svētkos. Šoreiz tekstus visai nedēļai pārdomām par kristiešu vienotību ir izvēlējušies Tuvo Austrumu baznīcu padomes, kuras mītne atrodas Beirūtā, Libānā, pārstāvji. 55. Lūgšanu nedēļas tēma ir vārdi no Mateja evaņģēlija 2. nodaļas 2. panta: “Jo mēs redzējām Viņa zvaigzni austrumos un atnācām Viņu pielūgt.” Savukārt katras dienas pārdomu pamatā ir Mateja evaņģēlija 2. nodaļas teksts.
Materiālā, kas publicēts Pontifikālās kristiešu vienotības veicināšanas padomes mājaslapā, norādīts, ka Tuvo Austrumu baznīcu padome izvēlējusies šajā nedēļā pārdomāt zvaignes parādīšanos austrumos vairāku iemeslu dēļ. Tā, piemēram, ja Rietumos daudziem kristieši ļoti svarīga ir Kristus dzimšanas svinēšana, tad Austrumos daudz senāki un arī būtiskāki ir Epifānijas svētki jeb Zvaigznes diena, ko svinam 6. janvārī, kad Dieva ienāšana pasaulē tika no Betlēmes izsludināta arī citām tautām. Turklāt Austrumu gudrie norāda uz tautu vienotību, kuru ir vēlējies pats Dievs. Viņi nāk no dažādām kultūrām, bet viņus vieno kopīgas ilgas – iepazīt jaundzimušo Ķēniņu.
     Tekstā norādīts, ka mūsdienu sarežģītajos apstākļos, kad daudziem Tuvo Austrumu kristiešiem un tautām jāpamet savas mājas un jādzīvo grūtībās, ikviens jūt nepieciešamību pēc Gaismas, kas uzvar tumsu. Un šī gaisma ir Jēzus Kristus.
Šai nedēļai veltītas aktivitātes norisināsies arī Latvijā. Tā Radio Marija Latvija no 18. līdz 25. janvārim ik dienu pl. 10 piedāvās pārdomas un lūgšanas, kuras sagatavojuši tuvo Austrumu kristieši. Katru dienu rīta cēlienos tiks pievērsta uzmanība kristiešu vienotības jautājumam. Būs sarunas, intervijas, kā arī klausītāji ir aicināti zvanīt un dalīties savā pieredzē par vienotību. 18. janvārī pl. 20 radio ēterā tiks pārraidīts dievkalpojums no Siguldas katoļu draudzes. Radio Marija šajā nedēļā piedāvās arī lasījumus no Aleksandra Meņa grāmatas “Cilvēka Dēls”.
    Kopiena “Chemin Neuf” ziņo, ka Lūgšanu nedēļā par kristiešu vienotību piedāvās iepazīt dažādas baznīcu saimes: Austrumu, Pareizticīgo, Katoļu baznīcu, Reformācijas, Evaņģēlisko un Vasarsvētku baznīcu. Tāpēc vietnē https://directs.chemin-neuf.fr/ katru dienu varēs noskatīties 3 līdz 5 minūtes garus video materiālus ar dažādu cilvēku, kas kalpo citām Baznīcām un ir no dažādām valstīm, liecības.
     Siguldas draudze 18. janvārī pl. 18 svinēs Svēto Misi Lūgšanu nedēļas par kristiešu vienotību nodomā, bet 22. janvārī pl. 19 aicina uz Tezē vakaru. Savukārt Salaspils draudze 23. janvārī piedāvās īpašu Lūgšanu nedēļai par kristiešu vienotību veltītu tikšanos. To organizēs kopiena “Chemin Neuf”.
     Par citām iespējām atzīmēt Lūgšanu nedēļu par kristiešu vienotību aicinām interesēties savā draudzē. Nedēļas pārdomu tekstus latviešu valodā var atrast izdevumā “Mieram Tuvu”, teksti angļu valodā atrodami ŠEIT

KABIA