Dievmātes draudzes svētdienas skolas svētceļojums

Svetcelojums 30.12.19 Pēc Jēzus Kristus dzimšanas svētkiem, 2019. gada 30. decembrī, Dievmātes draudzes Svētdienas skolas (latviešu un krievu grupiņas) skolēni ar katehētēm un draudzes locekļiem devās svētceļojumā. Mērķis, kas mūs apvienoja, bija izprast katoļu ticības būtību, iepazīstot dažādas baznīcas Latgalē un vietas, sirsnīgi kopīgi lūgties un sadraudzējoties kļūt par vienotiem draudzes locekļiem.

Kaut arī svētceļojuma rīts izrādījās ļoti slidens, pat uz ietves tikko varēja nostāvēt, jo slīdēja kājas, mēs, paļaujoties uz Dieva žēlastībām un vecāku lūgšanām, devāmies uz Baltinavas Kunga Jēzus Kristus Pasludināšanas draudzi, kura atrodas 5 km no Krievijas robežas. Prāvests Staņislavs Prikulis mūs sirsnīgi sagaidīja, sīki iepazīstināja ar baznīcas vēsturi, baznīcas tradīcijām, izrādīja Šķilbēnu Sāpju Dievmātes draudzes jauno un veco baznīcu. Ar lielu interesi un uzmanīgi ieklausījāmies priestera stāstījumā, jo varēja redzēt, cik ilgs, rūpju pilns darbs ir paveikts, lai uzturētu šīs baznīcas. Locījām ceļus Dieva altāra priekšā, izjutām mieru un prieku, apskatījām Jēzus Kristus dzimšanas vietas skaisti izrotātās Bētlemēs, sapratām, ka ikvienā katoļu baznīcā Dievs ir klātesošs. Pavāres ,,Rekavas dzirnavās” mums bija sagatavojušas sātīgas pusdienas no ekoloģiski tīriem ,,Kotiņu” saimniecības audzētiem produktiem.

Rēzeknē ekskursijas vadītāja sākumā mūs aizveda uz Atbrīvošanas alejas ielu, kur ieveda Rēzeknes Vissvētākās Dievdzemdētājas piedzimšanas pareizticīgo baznīcā, izstāstot tās tapšanas un atjaunošanas notikumus, pieveda pie pieminekļa Vienoti Latvijai ,,Latgales Māra”, pieminot pieminekļa atjaunotāju Andreju Jansonu, parādīja Rēzeknes pilsētas domes ēku, tiesu, izglītības pārvaldi. Mēs visi ienācām apciemot Jēzu Rēzeknes Sāpju Dievmātes Romas katoļu baznīcā, kurai blakus no 1933. gada atrodas marjāņu tēvu klosteris. 

Mijkrēslī mēs sasniedzām Austrumlatvijas radošo pakalpojumu centru ,,Zeimuļs”, izbrīnījāmies par šo greizo māju izskatu, uzzinājām, ka tā tapšanas projekts tika rakstīts franču valodā un saucās ,,Karandašē”, izbaudījām Rēzeknes bērnu radošos darbus, no mājas jumta terases apskatījām naksnīgo pilsētu Rēzekni. Latgales vēstniecībā GORS - Latvijā pirmajā no jauna uzceltajā daudzfunkcionālajā akustiskajā koncertzālē dzirdējām interesantu stāstījumu par vēstniecības nosaukumu, arī latgaliešu valodā, uzzinājām tās vēsturi, izstaigājām iekštelpas. Visur varējām izjust miera, sapratnes, draudzības sajūtu vienam ar otru. Pirms Svētās Mises ģide mūs aizveda uz Rēzeknes Jēzus Sirds katedrāli, sīki iepazīstināja ar tās vēsturi, svētbildēm, iekārtojumu.

Kaut arī nedaudz nosaluši un noguruši, tomēr priecīgi, Dieva un Dievmātes pasargāti, laimīgi atbraucām uz Daugavpili. Lai Dievs aizmaksā visiem, kuri mums palīdzēja, ziedoja laiku, bija vienoti lūgšanās. Mīļš paldies priesterim S. Prikulim par sirsnīgo sagaidīšanu un ziedošanos mūsu labā! Paldies Dievam par kopā būšanu!


Katehēte Monika

photo ic3 - Foto