Parīzes arhibīskaps: "Bērns ir dāvana, nevis pasūtījums, kas jāražo"

Pariz senats Francijas Senāts iepriekšējā nedēļā pieņēma pretrunīgi vērtēto likumprojektu, kas ļaus piekļūt in vitro apaugļošanai (IVA) vientuļajām sievietēm un lesbiešu pāriem.
Likumprojekts 23. janvārī tika pieņemts ar 160 balsīm par un 116 pret, un tas ir daļa no lielāka bioētikas likuma, kas pagājušā gada beigās Francijas Nacionālajā asamblejā izgāja cauri pirmajā lasījumā.

Senāts balsoja pret daļu no likumprojekta, kas paredzēja IVA finansēšanu, izmantojot Francijas sociālo nodrošinājumu.

Saskaņā ar pašreizējiem likumiem, IVA ir pieejams tikai heteroseksuāliem pāriem, kuri nespēj ieņemt bērnu vai kuriem pastāv risks veselības stāvoklim, vai ir kāda seksuāli transmisīva slimība.

Kad likumprojekts oktobrī tika pieņemts Nacionālajā asamblejā, vairāk nekā 40 000 cilvēku devās demonstrācijā, iebilstot pret to.

Francijas katoļu bīskapi ir stingri iebilduši pret bioētikas likumprojektu kopš tā ieviešanas pirms sešiem mēnešiem. Francijas Bīskapu konference ir apkopojusi 71 bīskapa paziņojumus par šo tēmu.

Konference janvārī izdeva paziņojumu ar nosaukumu “Nevienam nevajadzētu izturēties pret otru kā pret objektu”. Paziņojumā paustas bažas, ka likumprojektā par prioritāti tiek uzskatīta vecāku vēlme pār bērna labumu un ceļa sagatavošana eigēnikai, izmantojot pirmsimplantācijas diagnostiku un embriju atlasi.

Parīzes arhibīskaps Mišels Aupetit, kurš pirms priesterības praktizēja medicīnu un mācīja bioētiku medicīnas skolā, sacīja, ka likumprojektam ir potenciāli kaitīgas sekas attiecībā uz mazaizsargātajiem.

“Bērns ir dāvana, kas jāsaņem, nevis pasūtījums, kas jāražo. Tēva neesība ir ievainojums, kas rada ciešanas, bet ir milzīgi necilvēcīgi to izraisīt ar nolūku,” 15. janvāra paziņojumā sacīja Aupetit.

"Gadiem ilgi mēs esam arvien vairāk uzsākuši virzīties uz tādu turīgu valstu komerciālu virzību, kuras atļaujas sev greznību organizēt eigēnisko tirdzniecību ar sistemātisku vistrauslāko iznīcināšanu, veidojot transgēnus embrijus un himeras," viņš piebilda.

Catholicnewsagency.com
Foto: Wikipedia.org/Jackintosh

 

Pārpublicēts no www.katedrale.lv