Rorātmises

Rorate rorate BRorātmises ir neatņemams Adventa, gaidīšanas laika, elements. Šī Mise tradicionāli tiek svinēta gandrīz visās Latvijas lielajās draudzēs.

Votīvmise Jaunavas Marijas godam Adventa laikā saucas “Rorātmises”. Mises nosaukums cēlies no Mises ievaddziesmas „Rorate caeli desuper, et nubes pluant iustum; aperiatur terra, et germinet Salvatorem” (latīņu val.). Šī ievadziesma nāk no pravieša Isaja grāmatas: „Lejiet lietu, jūs debesis, augšā, padebesis lai taisnību raso, lai zeme atveras un glābšana dīgst, un taisnība sazeļ. – Es, Kungs, to radījis!” (Is 45,8)

Tradicionāli šī Mise tiek svinēta agri no rītā sveču gaismā, bet jāņem vērā, ka katrā partikulārajā Baznīcā Rorātmises popularitāte un tradīcijas atšķiras. Latvijā šo Misi vienmēr svin no rīta un tai ir prieka izpausme: tiek dziedāta Gloria, baltie ornāti, baznīcā ieslēdz pēc iespējas vairāk apgaismojuma, ir draudzes, kur šo Misi svin pie Jaunavas Marijas altāra, kur arī atrodas dekorēta rorātsvece. Polijā un Baltkrievijā, piemēram, Rorātmisi svin arī vakaros, lai būtu iespēja apmeklēt tiem, kuri no rīta nevarēja. Parasti uz šo Misi tiek īpaši aicināti bērni un jaunieši. Dažreiz rīko procesijas ar svecēm, dziedot dziesmas.

Rorātmises īpaša ārējā zīme ir aizdegta, liela, balta, apsieta ar lenti, izrotāta ar zaļumiem rorātu svece, kas simbolizē Adventa gaidīšanas aizbildni Mariju, jo viņa, līdzīgi kā rītausma spīd vēl pirms saullēkta, nāca kā gaisma pirms pasaules Gaismas – Jēzus Kristus.

Mūsu piedalīšanos Rorātmisēs ir lieliska iespēja garīgi kopā ar Mariju gaidīt Pestītāja atnākšanu. Caur piedalīšanos šajā agrajā rīta dievkalpojumā Baznīca kārtējo reizi piedāvā mums vingrināt savu gribu un pieaugt Kunga pazīšanā un gaidīšanā.

Daugavpils Dievmātes baznīcā Rorātmises notiks katru sestdienu, sākot ar pirmo Adventa sestdienu 7. decembrī līdz Ziemassvētkiem. Sirsnīgi aicinām piedalīties kopīgā sagaidišānā un lūgšanā, gatavojoties Kristus mūsu Pestītāja Dzimšanas svētkiem.

 

Фото: www.dioezese-linz.at